השאלון העצמאי-גלעד דיאמנט

 

%d7%92%d7%99%d7%9c%d7%99

 

ספר קצת על הספרים שכתבת

עד כה פרסמתי שני ספרים. הראשון –  "חשיבה חדה" – הוא ספר עיון שמסכם שנים של תחקירים ופעילות בתחום של חשיבה ספקנית-מדעית. הספר כולל את מיטב החומרים שהתפרסמו בבלוג שלי וחומרים נוספים. בספר החדש – ה"שד יודע" החלטתי לאתגר את עצמי עוד שלב, ולכתוב פרוזה.

במבט ראשון לא נראה שיש קשר בין הספרים, אבל למעשה שניהם סובבים סביב אותו ציר מרכזי: הגבול המטושטש שבין מציאות לאשליה, בין עובדות לבין פרשנויות. ב-"חשיבה חדה" הנושא נידון מהזווית המחקרית/מדעית/פסיכולוגית/סוציולוגית ואילו ב-"השד יודע" – מתוך סיפור דרמטי: בחור רציונלי, הייטקיסט, פוגש ב"מכשפה" שמטלטלת את עולמו. ההתנגשות בין העולם הרציונלי והמיסטי היא בלתי נמנעת.

נשמע כמו שני סוגים שונים לגמרי של כתיבה

זה נכון. חוויית הכתיבה הייתה שונה לגמרי ובמובנים מסוימים דרשה ממני כישורים מנוגדים. "חשיבה חדה" נאמן לעובדות עד כמה שרק אפשר. משובצות בו מאות הפניות למחקרים שתומכים בכל אמירה וטענה שמועלית בו. הניסוחים מאוד מדויקים (מבחינת נאמנות למציאות) והמסרים מובעים בצורה הצלולה והתמציתית ביותר שאפשר.
בכתיבת רומן הדברים שונים לגמרי. ראשית, אפשר לתת לדמיון להשתולל, וזה כיף. אין צורך לגבות אף משפט בשום צורה – איזו הקלה! את המידע שרוצים להעביר לקורא, ובוודאי את המסרים, רצוי "לטשטש" בכוונה – להבליע אותם בתוך העלילה באופן שינבעו מההתרחשויות, ויגרמו לקורא לחשוב ולנסות לפענח בעצמו את המורכבות. בדיאלוגים, במקום לדייק את הניסוחים צריך "ללכלך" אותם בכוונה – כדי שיהיו אמיתיים יותר. (המבחן הקובע הוא להקריא את הטקסט בקול רם ולהקשיב – האם כך נשמעת שיחה אמיתית בין אנשים?)

למה בחרת בהוצאה עצמית?

את כל הבירורים והמחשבות בעניין הזה עשיתי כבר בהקשר של הספר הראשון. בחרתי אז בהוצאה עצמית בעזרת מימון- המון, ולא התחרטתי על הבחירה לרגע. נכון, האחריות כולה, כולל הכל, נופלת עלי, אבל אחריות מלאה פירושה גם שליטה מלאה: אני בוחר את העורך, את צוות הפקה, אני מעצב את העטיפה, אני קובע מחירים ומבצעים – הכל ככל העולה על רוחי. הליווי הצמוד של התהליך לכל אורכו ועל כל היבטיו – כתיבה, עריכה, עיצוב, שיווק ומכירות – הוא חוויה בפני עצמה. זה לא "שגר ושכח". מבחינת הפצה לחנויות – אין בעיה לעשות גם את זה בעזרת מפיץ פרטי, אם מעוניינים בכך.

כשכתב היד של "השד יודע" הגיע לשלב העריכה המקצועית, לא הססתי לרגע. בחרתי באותו המסלול, בהבדל אחד – הפעם הספר זמין מהרגע הראשון לא רק בצורה מודפסת, אלא גם בגרסה דיגיטלית.

איך אתה רואה את שוק הספרים בעתיד?

"קשה לערוך תחזיות, במיוחד לגבי העתיד", אבל אם אני מסתכל על מגמות קיימות וממשיך אותן קצת קדימה, אני רואה עולם שבו מצד אחד (ברמה הטכנית) קל יותר לסופרים להגיע באופן עצמאי וישיר אל הקוראים שלהם. בעולם דיגיטלי אין צורך בהדפסה, בהפצה פיזית, בחנויות ספרים ובאחסון. פחות גורמים גוזרים קופון בדרך ותמורה גבוהה יותר (ממשהו שקרוב לאפס) עוברת למחבר. מצד שני, הקלות הטכנית מגדילה את האתגר השיווקי. בעולם שמוצף בכל כך הרבה ספרים – איך מגיעים עם הספר לקוראים הפוטנציאלים שלו? בכל שבוע יוצאים לאור בישראל בלבד כ-100 ספרים חדשים! מישהו שמע אפילו על 99 מתוכם אי פעם?

איך באמת אתה מקדם את הספרים ומביא אותם לתודעה?

במקרה של "חשיבה חדה" הדבר נעשה כמעט מעצמו. למעשה קהל הקוראים נבנה עוד לפני שאני בעצמי ידעתי שאני עומד לכתוב ספר: אחרי כשנתיים של פעילות אינטנסיבית בתחום החשיבה הספקנית, ניהול קבוצת פייסבוק גדולה בנושא ופרסום עשרות רבות של פוסטים ותחקירים בבלוג שלי, היה ברור שהגיע הזמן לספר. בקמפיין מימון מוצלח בהדסטארט למעלה מ-500 איש הזמינו עותקים של הספר ותמכו אף מעבר – מה שכיסה את עלויות ההוצאה לאור. אותם מאות אנשים היוו ועדיין מהווים גרעין הפצה חזק, בהמלצות וברכישות חוזרות של הספר כמתנה לאחרים. בנוסף, שכרתי שירותי יחצנות, הספר זכה לכמה סיקורים טובים בתקשורת והכדור התחיל להתגלגל.

לגבי הספר החדש – השד יודע מה יקרה J. התהליך רק התחיל. כמובן שהקמתי אתר לספר ודף פייסבוק, אבל נראה שהפעם מדובר באתגר גדול יותר. ראשית, הקהילה "שלי" מתעניינת פחות בספרי קריאה, ושנית, נראה שהתקשורת מתעניינת גם היא פחות באייטם על ספר פרוזה, בהשוואה לאייטם על ספר עיון "חתרני" שמייצג קהילה מתעוררת בארץ.
בשלב ראשון אני מקדם את הספר ברשת בעזרתה הנמרצת של נועה לקס, ונראה איך דברים יתגלגלו הלאה.

איזה טיפים תוכל לתת למי ששוקל להוציא את ספרו בהוצאה עצמית?

שלושה טיפים חשובים, לדעתי:

  • היו ריאליים. רוב הסיכויים שהספר שלכם לא יהיה רב מכר מטורף, לא יתורגם ל-30 שפות ולא יזכה לעיבוד לסרט הוליוודי. לא תהיו ממש מפורסמים. אולי אפילו בכלל לא. אולי הספר ימכור כמה מאות עותקים, אולי גם זה בקושי. וגם אם כן, הרבה כסף לא תראו מזה. סיכוי קטן שתחזירו בכלל את ההשקעה הראשונית שהייתה כרוכה בהוצאתו לאור, וזה כמובן בלי לחשב את הזמן שהשקעתם בכתיבה עצמה. אם למרות כל זה אתם עדיין רוצים להוציא את הספר לאור, אפשר לעבור לטיפ הבא.
  • בחרו צוות טוב. תיתקלו בהרבה פיתויים. יש פערים גדולים ברמות המקצועיות וברמות ההשקעה של אנשי מקצוע בתחום (כמו בכל תחום אחר). חפשו המלצות על הגורמים שאתם שוקלים לעבוד איתם, בקשו דוגמאות עריכה, בקשו לדבר עם סופרים אחרים שעבדו איתם בעבר. ויש גם עניין של כימיה אישית – תמיד כדאי לעבוד עם אנשים שבאמת מתעניינים ומתלהבים ממה שאתם עושים וכאלה שנעים לכם לעבוד איתם – מדובר על חודשים של עבודה משותפת.
  • היכונו לנהל פרויקט יזמות, על כל המשתמע מכך. אתם צריכים להיות הכוח המוביל, הדוחף, המושך, המפקח, היצירתי, אבל גם המחושב. בעלי המקצוע ישמחו לעשות את חלקם תמורת השכר שתשלמו להם, אבל אתם עומדים להיות מנהלי הפרויקט הבלעדיים. אם אין לכם כוח להתעסק עם "כל השטויות שמסביב לכתיבה עצמה" – הוצאה עצמית זה כנראה לא בשבילכם.

מה אתה קורא בימים אלה?

בשנים האחרונות השקעתי כל כך הרבה זמן ומאמץ בקריאת מאמרים וספרי עיון ובעבודת הכתיבה עצמה, שלא נותרה בי אנרגיה לקריאת "ספרות יפה". מקווה לחזור לזה בקרוב. מה שכן, אני צופה בלא מעט סדרות וסרטים ומשתדל לשים לב לכל דקויות התסריט, העריכה והבימוי, ולכל הטריקים שמופעלים מאחורי הקלעים כדי ליצור חוויה אפקטיבית יותר. ובאתגר הזה בעצם מסתכם הכל – איך הופכים את הרעיונות והמחשבות שלי לחוויה אפקטיבית עבור הקורא.

 

לרכישת הספר "השד יודע": https://ha-shed.com/start-reading/

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s